DILEMA – ZIMSKE GUME, POTREBA ILI OBAVEZA?

Saveti za kupovinu vozila
29. novembra 2014.
Kako sami da proverite tehničku ispravnost Vašeg vozila
20. decembra 2014.

images

Da li se bez zimskih guma može učestvovati u saobraćaju i da li važi obavezno osiguranje u slučaju nezgode?

Zimski pneumatici su obavezni od 1. novembra do 1. aprila i to na svim točkovima, ali samo ako je na kolovozu sneg, led ili poledica. Dakle, bez obzira na datum, možete cele zime da vozite na letnjim gumama ako na putevima nema snega i leda.

Ukoliko Vas policija zaustavi u pomenutom periodu i ustanovi da nemate zimske pneumatike,a kolovozi su okovani snegom i ledom platićete kaznu u iznosu od 5.000 dinara. S obzirom na relativno malu kaznu u odnosu na kupovinu novih pneumatika i gore pomenutu činjenicu da zimske gume nisu obavezne ako na putu nema snega i leda, mnogi vozači da prođu sa letnjim pneumaticima, dovodeći tako u opasnost i sebe i druge učesnike u saobraćaju kada ih iznenadi sneg ili poledica.

Nikada nemojte da krećete na put u inostranstvo bez zimskih pneumatika, bez obzira na zakonsku regulativu zemlje u koju idete ili zemalja kroz koje prolazite. To može da izazove izuzetno velike troškove.

Kada je reč o gumama ne postoji međunarodno priznat standard koji određuje koje gume su zimske, a koje letnje. To proizvođači sami određuju.

Postoje univerzalni pneumatici koji su napravljeni tako da mogu da se koriste i zimi i leti. Njihova oznaka je M+S ili M&S, što znači da su predviđeni za blato (Mud) i sneg (Snow).

Međutim, ako želite prave zimske gume, tada tražite one koje pored oznake M+S imaju na sebi i znak snežne pahuljice.Obično imaju i dodatni opis koji ukazuje da su namenjene za vožnju po snegu,npr.: ALPINA,WINTERA…

Mnogi vozači imaju nedoumice u vezi zimskih guma i stava osiguravajućih kuća kada dođe do nezgode, a vinovnik nije posedovao zimske gume, iako je po Zakonu bio obavezan.

-Ako ste vinovnik saobraćajne nezgode, a niko ne proveri kakve pneumatike imate, tj. da li ste sa letnjim ili zimskim gumama vozili po snegu, nema problema – osiguravajuća kuća kod koje ste uplatili obavezno osiguranje isplatiće štetu oštećenima.

-Kada je u pitanju mala šteta, pa se samo popunjava evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi bez vršenja policijskog uviđaja, tada niko neće proveravati kakve ste gume imali u trenutku nezgode.

-Ako je u pitanju ozbiljnija nezgoda, pa policija vrši uviđaj, sve zavisi od policajaca koji vrše uviđaj, možda neće obratiti pažnju na Vaše pneumatike…

U svemu tome ostaje neodređen stav pojedinih osiguravajućih kuća da li odbijaju isplatu štete ukoliko ste izazvali nezgodu sa letnjim gumama, a direktan uzrok nisu bile letnje gume.

Ukratko, NEMA PRAVILA, možete proći bez problema, a možete i da budete prinuđeni da platite svu štetu koju ste izazvali…

Vozite pažljivo i oprezno !!!

Comments are closed.